Het Rapunzel-dorp

rapunzel

Voor de Yao vrouwen uit Huangluo, een dorp in China, is haar het meest waardevolle bezit. Lang haar staat voor een lange levensduur, gezondheid, rijkdom en geluk. De meeste van deze dames heeft haar tot aan de enkels en krijgen het ook nog eens voor elkaar het sterk, gezond en grijs-vrij te houden. Hét eeuwenoude geheim? Ze wassen het haar met gefermenteerd rijstwater.

Alleen op een 18e verjaardag wordt het lange haar eenmalig afgeknipt. Een vrouw met kort haar geeft aan dat ze op zoek is naar een geliefde. Eenmaal getrouwd zullen haar lange lokken geschonken worden aan haar man en wordt het later deel van haar kapsel.

Het traditionele Huangluo-kapsel is opgebouwd uit drie bossen: haar eigen haar, het haar van voor haar huwelijk en een derde bos van alle uitgevallen haren die nauwkeurig worden opgevangen en verzorgd. Samen vormen deze strengen een nauwkeurig samengesteld kapsel.

Tot voor kort was het lange haar zelfs zo heilig dat alleen mannen en kinderen het haar in volle glorie mochten aanschouwen. Tegenwoordig is Huangluo een populaire toeristische trekpleister wat zorgt voor een belangrijke bron van inkomsten. In een dagelijks optreden laten ze graag zien hoe de traditionele haartooien worden opgebouwd.

Ook gepubliceerd op Tribu-te NL.

Bron

Join the discussion

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *